Mi az oka annak, hogy a lakberendezés nem luxus, hanem szükségszerű szolgáltatás?

A digitális világ jelenlétével egyre többen kezdik alkalmazni a hírességek beltereire emlékeztető lakberendezést, vagy a közösségi médiában látható dizájner belső trendeket. Ennek az az eredménye, hogy az emberek tévesen azt hiszik, hogy a professzionális lakberendezés drága. Éppen ellenkezőleg, a lakberendezés alapvető fontosságú, különösen, ha új otthonba költözünk. Képzeljük el, hogy egy üres otthonba költözünk szekrények és gardróbok nélkül. Hol fogjuk rendszerezni a dolgainkat? Egy otthon legalapvetőbb funkcióihoz is fel kell venni a kapcsolatot valakivel, aki ismeri a professzionális lakberendezést. Akkor is elengedhetetlen, ha a beltér – legyen az egy otthon, vagy éppen üzleti egység – komoly átalakításra szorul. Egy enteriőr koncepció végeredménye a megrendelő döntésén alapul, de a tervezési folyamat során a tervező az, aki ügyesen elvezeti őt ehhez, ráadásul a megrendelő költségvetését abszolút figyelembe véve.

A professzionális lakberendező kiemelt prioritása az, hogy a beltér, főként az otthon tágas és világos legyen. Otthonod elhelyezkedéséből, a napfény irányából egy lakberendező-tervező szakember pontosan tudja, hogy milyen színkombinációkat, anyagokat és dekorációs elemeket kell hozzátenni ahhoz, hogy otthonod valami extra atmoszférát kapjon, egyedi otthonná váljon. 

A szakember azt is azonnal érti, hogy hogyan lehet minden négyzetméternyi helyet hatékonyan kihasználni. Például, ha a beltér kisebb, akkor úgy alakítom ki a stratégiát a berendezésre és elrendezésre, hogy azonnal rendezett legyen, megtartva a maximális funkcionalitását. Ha otthonod kellőképpen tágas, akkor annak megfelelően tervezem meg és látlak el tanácsokkal, megőrizve a praktikusságot és otthonosságot. 

A tér és a dekor újrahasznosítása

A lakberendező a meglévő bútorok alkalmazásában és a kihasználatlan terek újrahasznosításában is profi segítséget nyújt. 

Nagyon jó példa erre, amikor vintage stílus dekor elemei és régi bútorai vannak a beltérben. Megtervezem neked a belteret a modern szabványoknak megfelelően, miközben a vintage elemeket érintetlenül megőrizzük, ezáltal különleges hangulatot teremtve a beltérnek. 

A régi bútorok újrahasznosításával nem kell új bútort vásárolnunk. Ezáltal rengeteg pénzt és időt takarítok meg megrendelőmnek. Egyes dekor elemek újrahasznosítása extra funkcionalitást is adhat olyan dolgokhoz, amelyekre korábban nem is gondoltál.

Ha kellően nagy a beltér, több, akár kihasználatlan helyiséggel, máris fantasztikus lehetőség nyílik például olyan helyiségek kialakítására, amelyek felhasználóját elkényeztetik egyediségükkel és extra funkcionalitásukkal: ezek az olvasósarkok, a művészeti zugok, a hygge sarkok, vagy maga a home office.

https://www.fuzidesign.com/projektek/village-de-la-mode/

A lakberendező gondoskodik arról, hogy a helykihasználás optimális legyen, miközben az általad képviselt stílus kiderítését követően elegáns és egyedi enteriőrt nyersz.

Vintage Hangulatmontázs

A megfelelő hangulat kialakítása

Egy tervező-lakberendező első feladata a költségvetés átbeszélése a megrendelővel, valamint azt a tervezési folyamat során semmi áron nem túllépni.

Minden helyiségnek lehet egyedi hangulata, energiája, fekvése, ezért ezekhez különböző színpaletták illenek. A tulajdonos, vagy megrendelő könnyen eshet a bőség zavarába a rengeteg elérhető belsőépítészeti és dekorációs holmi láttán. Ezeket csak egy szakember tudja szakszerűen kezelni. Ezért is nagyon fontos, hogy bízd szakemberre ennek intézését. 

Például, ha egy szoba kicsi, és nagyméretű bútorokkal rendezték be, azok blokkolni fogják a szellőzést. 

Ugyanakkor ha marad hely, bármilyen kisebb bútor, akár zöldfelületek beépíthetőek.

Amire szükség van, az az ár és a professzionalizmus közötti egyensúly. Olyan lakberendezőre van szükség, aki bármilyen térrel tud bánni és abban dolgozni. Aki bele tud érezni abba, amit el akarsz érni, amerre Te tartasz. 

Az ár-érték arány elérése a lakberendezésben

A lakberendező szakértelmével minden belsőépítészeti problémát megválaszol, időtlen megoldásokat talál. Ezt szakember segítsége nélkül, egyedül nem lehet megvalósítani, még a közösségi média barkácsmesterei sem tudják megfogalmazni. 

Például lehet, hogy van egy kedvenc színed, amely bekerül a beltérbe csak úgy, például a falra. De ezáltal nem biztos, hogy vonzóvá vagy kellemes atmoszférájúvá teszi otthonodat. Ilyen esetben a beltér nem kapott különleges és egységes egyedi megoldásokat. 

Pontosan ezért olyan fontos a tervezővel való konzultáció, mert ez megakadályozza, hogy helytelenül döntsünk, még abban az esetben is, ha valami nagyon tetszik.

A tervező, azaz a designer lakberendező tudja, hogy melyik színtől lesz nagyobb a ház, és melyik változtathatja katasztrófává a belső tereket. A tervező mindent megújít, felfrissít, színhelyessé és stílusossá tesz, a szőnyegtől kezdve, a faldekoron át a világításig.

Ha mindezeket a döntéseket egyedül hozod meg, előfordulhat, hogy végül többet költesz, és nem megfelelő döntéseket hozol. Ezért a lakberendezés nem olyan drága, mint elsőre sokan gondolják.

Előfordul az a téves elképzelés, hogy minél több pénzt költünk lakberendezésre, annál látványosabb lesz a beltér. Az igazság az, hogy otthonod ugyanolyan csodásan nézhet ki akkor is, ha szerényen költesz rá. Mindehhez viszont megfelelő döntéseket kell hozni.

Lakberendező alkalmazása és a vele folytatott sikeres konzultáció segít elérni a kívánt belső kialakítást az általad tervezett költségvetés mellett. Ezért nagyon fontos olyan szakembert felvenni, aki a Te igényeid szerint tervez, alkot és gondoskodik a megfelelő hely kihasználásról, egyedi lakberendezést végez és nem lépi túl a Te költségvetésedet.

Az életben minden projekt költségekkel jár, nyilvánvalóan a lakberendezés is, de nem szabad alábecsülni ebbe az elengedhetetlen szolgáltatásba és a dokumentált tervezésbe való befektetés értékét. Mindig kifizetődik.

A lakberendezők nem építészek, hanem enteriőr tervezők, designerek, a mi szerepünk abban van, hogy otthonod mindennapi komfortos, praktikus és funkcionális működését biztosítsuk. Mindemellett különleges és egyedi atmoszférát alakítunk ki. Ez mind épp olyan fontos, mint egy épület tényleges szerkezete. 

A mindennapi élet mozgalmas, de egy jól kialakított otthon, vagy egy megfelelő image-et képviselő iroda, vagy vendéglátó egység működése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a nap kellemesen induljon, teljen és záruljon.

Szoba terv

Projektmenedzsment a lakberendezési folyamat során

Egy otthon felújítás vagy új építés 1-3 évig is eltarthat. Felemésztheti az időt, az energiát, ezáltal könnyedén előfordul a részletek figyelmen kívül hagyása, vagy a helytelen döntések meghozatala. Egy tervező-lakberendező a megrendelőjével együttműködve hozza meg  a döntéseket, mindazokat tapasztalatokkal alátámasztva. Ezt tesszük nap, mint nap, lépésekkel előrébb járunk, ismerjük a buktatókat, és előre látjuk azokat.

Nagyon sok olyan esetet látok, amikor a helytelen anyag elhelyezés következtében nem jó a beltér, ellenben szakemberrel együtt akár egy csodálatos eredmény is lehetett volna belőle. Egy lakberendező nagyon figyel az anyagok és színek elhelyezésére, amely eredmény ezáltal átgondolt és hozzáadott értéket képvisel.

Sok építészeti tervanyag specifikációk és sémák szerint készül el. Nagyon fontos lenne minden esetben lakberendezőt bevonni már az építészeti tervanyag készítésének kezdetekor, mert a lakberendező érti a legjobban a belterek kihasználhatóságának és praktikussá tételének minden csínját-bínját. Amennyiben ez kimarad, nagy eséllyel fordulnak elő nem megfelelpő hely kihasználások, vagy éppen helyszűke a mobíliáknak, vagy lesz ugyan burkolat, de nem készül burkolati terv. Ez azt jelenti, hogy a megrendelő lesz a felelős minden olyan döntés meghozataláért, melyeket az építészeti tervanyag készítésekor kell meghozni. Hadd mondjam el, ezek a döntések végtelenek lehetnek, ugyanis ahol anyagok és belterek találkoznak, ott döntést kell hozni. Ha nem vagyunk elég felkészültek és tapasztaltak, helyettünk sem a kivitelezők, sem a kereskedések nem fognak megfelelő és költséghatékony döntéseket hozni, vagy éppen arra beszélnek rá, amit pont nem szeretnénk, vagy nincs ár-érték arányban számunkra. A lakberendező szakember segít kiküszöbölni ezt a kockázatot, az időben felkért szakember a megoldást jelenti az építészeti tervek és az eredmény között.

Sokan nem is sejtik milyen jelentőséggel bír a nyílászárók megfelelő elhelyezése egy épületen. Egy újonnan épülő háznál ezt is megtehetjük, hogy még időben lakberendező segítségével, a beltér sajátosságait figyelembe véve, alakíthatunk az ablakok pozícionálásán. Mindez jelentős hatással lehet a belső terek használatára. Amikor az építész az épületet tervezi, általában felméri, hogy az ablakok elhelyezése kívülről hogyan hat, amely rendkívül fontos a homlokzat általános megjelenése szempontjából. Ugyanakkor a belső funkcionalitással is foglalkozni kell. Például a redőnyök és függönyök mennyezeti mélyedéseit is meg kell határozni, ezt utólag költséges vagy akár lehetetlen megtenni. 

Az árnyékolástechnika helyes meghatározása és kiválasztása nem csak funkcionálisan és pénzügyileg nélkülözhetetlen, de az otthon sem lesz teljes nélküle.

Részletes egyedi bútortervek, 3D látványtervek, festék- és anyagválasztás, burkolattervek, fugázó kiválasztás… Mindezt és még sok minden mást figyelembe kell venni minden felújításnál vagy építkezésnél. Lakberendezési tervanyag készítésével elkerüljük a nem kívánt meglepetéseket. A végeredmény pedig minden várakozást felülmúl.

Tehát lakberendező szakember felkérése nem luxusszolgáltatás. Sőt, időt, pénzt, fejfájást és még felesleges konfliktusokat is megtakaríthatunk általa.

A látványos lakberendezési megoldások növelik az ingatlanok értékét, legyen az egy otthon, egy vendéglátó egység, étterem felújítás vagy egy iroda.

Azoknak például, akiknek az ingatlana befektetési és bevételi forrás, nincs értelme kétszer meggondolni, hogy ehhez lakberendezőt vegyen fel. 

A lakberendező kapcsolatban áll az építészet területén tevékenykedő emberekkel, a szakági kollégákkal, nagyon sok esetben a lakberendező fogja össze a tervezői csapatot, és végzi el a kivitelezés asszisztenciáját, vagy menedzsmentjét. 

Lakberendezőként az épületek, belterek sajátosságai és adottságai foglalkoztatnak. Milyen hatással vannak ránk a terek, a fény, a színek, a tárgyak. Hogyan alakítják életterünket, s ezen keresztül életminőségünket, mentális közérzetünket. Kivétel nélkül megfigyelem, hogy mitől érzem jól magamat egy adott térben. Nem véletlen az sem, hogy egy jól kialakított beltér befolyásolja a benne létezők hangulatát, akár munka kedvét, produktivitását, nyugalmát. Mindezek együttes hatással vannak a társas létre is, mind a munkahelyeken, mind egy vendéglátó helyen és nem utolsó sorban az otthonban.

https://www.fuzidesign.com/projektek/le-calme-la-paix/

Időpontfoglalás